“Budimka” ponovo radi

Bez autora
Mar 24 2010

Kada država pokaže odgovornost za loše privatizovana preduzeća, čuda su moguća. U pogonima nekadašnjeg giganta i velikog izvoznika prerađenog voća i mesa, u požeškoj “Budimki”, posle decenijske agonije zbog loše privatizacije, sve je ponovo oživelo, radnici puni optimizma vredno rade, veruju u povratak na put starog uspeha. A samo pre mesec dana, u nepreglednim halama vladao je očaj, sve je bilo pusto, tek je poneko radničko lice oslikavalo veliku nesreću, bili su i džepovi prazni. Posle niza štrajkova i protesta zaposlenih, Agencija za privatizaciju je poništila kupoprodajni ugovor sa konzorcijumom koji nije ispunjavao ugovorne obaveze. Predstavnik Akcijskog fonda Rade Tanasković je imenovao novog direktora, Đorđa Stevanovića, bivšeg direktora kompanije “Jelen Do”. Za tehničkog direktora postavljen je Milan Paunović, vođa višemesečnih protesta u “Budimki”.

“Budimka” ponovo radiKada država pokaže odgovornost za loše privatizovana preduzeća, čuda su moguća.

U pogonima nekadašnjeg giganta i velikog izvoznika prerađenog voća i mesa, u požeškoj “Budimki”, posle decenijske agonije zbog loše privatizacije, sve je ponovo oživelo, radnici puni optimizma vredno rade, veruju u povratak na put starog uspeha. A samo pre mesec dana, u nepreglednim halama vladao je očaj, sve je bilo pusto, tek je poneko radničko lice oslikavalo veliku nesreću, bili su i džepovi prazni...

Posle niza štrajkova i protesta zaposlenih, Agencija za privatizaciju je poništila kupoprodajni ugovor sa konzorcijumom koji nije ispunjavao ugovorne obaveze. Predstavnik Akcijskog fonda Rade Tanasković je imenovao novog direktora, Đorđa Stevanovića, bivšeg direktora kompanije “Jelen Do”. Za tehničkog direktora postavljen je Milan Paunović, vođa višemesečnih protesta u “Budimki”.

- Danas smo proizveli 17 tona džema. Uskoro započinjemo sa preradom koncentrata, a verujemo da ćemo u najkraćem roku ponovo proizvoditi sokove po kojima smo takođe bili čuveni. Uslediće otkup jagodičastog voća, dalja prerada, pružaćemo uslugu skladištenja ovih proizvoda... - optimista je Paunović.

Bivši vlasnici su “Budimki” ostavili mnogo problema. Nije isplaćeno 13 plata, sirovine nikada jeftinije, nisu kupljene, nagomilane su finansijske obaveze prema radnicima...

- Platu nisam primila 13 meseci, ali je sada sve lakše, došla sam na posao puna nade jer sam uvek verovala u “Budimku”, to je naša druga kuća - kaže radnica Mirjana Milančević, jedna od ukupno 104 zaposlena. U sredu je posla bilo za 70 ljudi, u tri smene, narednih dana se očekuje da angažovani budu svi zaposleni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik